1
 • Nooit meer bang

  Mélanie Rutten werd geboren in België, maar bracht haar jeugd door in Afrika en Centraal-Amerika. Na haar studie fotografie volgde ze avondles illustratie bij de bekende Belgische illustratrice Kitty Crowther, die in 2010 de Astrid Lindgren Memorial Award in ontvangst mocht nemen. Mélanie woont en werkt nu in Brussel.

  In 2008 verscheen bij de Franse uitgeverij MeMo haar eerste prentenboek, door Mélanie zelf geschreven en geïllustreerd: Mitsu, un jour parfait, gevolgd door Okö, un thé en hiver (2010), Eliott et Nestor, l’heure du matin (2011) et Nour, le moment venu (2012). 

  De illustratrice mocht voor deze titels heel wat bekroningen op haar palmares schrijven, waaronder de Franse Prix Sorcières 2011 en de Prix Libbylit 2012 van de Franstalige IBBY-sectie voor het beste Belgische prentenboek.

  In 2013 verscheen L’ombre de chacun waarvoor Rutten een nieuwe stijl verkende, gebruikmakend van Oost-Indische inkt, kleureninkt en brou de noix. Dit prentenboek is chronologisch gezien het laatste boek in een reeks van zes.

  L’ombre de chacun viel in de prijzen bij de Prix Fernand Baudin en kreeg een eervolle vermelding in de categorie Fictie bij de Bologna Ragazzi Awards 2014. De jury motiveerde deze als volgt:

  Een vloeiende, expressieve lijn en delicate, doorzichtige penseelstreken karakteriseren Ruttens hoogstpersoonljike beeldtaal. Ze creëert een wereld van antropomorfe wezens en wandelende boeken die op de een of andere manier meteen overtuigen en ons meenemen in hun bizarre wereld die vol warmte en vriendschap is.

   

  Nooit meer bang, de Nederlandse vertaling door Katelijne De Vuyst, verscheen in 2014 bij uitgeverij Book Island.

   

  In maart 2015 werd dit prentenboek genomineerd voor de Boekenpauw, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek.

  Bekijk hier het filmpje met Mélanie Rutten en Katelijne De Vuyst, de vertaalster van het boek, en stem mee voor de publieksprijs! Heb je Nooit meer bang nog niet gelezen? Onderaan de webpagina van het boek kun je alvast het eerste hoofdstuk inkijken.

   

  De Vlaamse en Nederlandse recensenten over Nooit meer bang:

   

  Nooit meer bang is een gedurfd, mooi en fijngevoelig boek geworden waarvan je hart gaat gloeien.

   

  Patrick Jordens in De Morgen

   

   

  Rutten kan geweldig tekenen maar bijna

  nog beter schrijven.

   

  Jaap Leest

   

   

  Een verhaal als een dans, breekbaar, verwarmend,

  gevoelig en teer.

   

  NBD/BIBLION

   

   

  Dit verhaal met zijn prachtige afbeeldingen moet je zelf langzaam tot je nemen en keer op keer lezen tot je het helemaal tot in je tenen opgenomen hebt. Dan is het goed, dan is het (voor)lezen voor een kind goed, dan is alles goed.

   

  Leestafel

Chargement en cours...